فرکانس پردازنده ها معمولاً به دو صورت اعلام می شوند، یکی سرعت پایه و دیگری سرعت حــداکثر که معمولاً پردازنده ها با توجه به شرایط کاری مختلف، فرکانس را تنظیم می کنند. مورد بعدی که برای انتخاب CPU خوب باید به آن توجه کنید، سرعت کلاک پردازنده است. سرعت کلاک پردازنده با گیگاهرتز اندازه گیری می شود و در واقع تعداد دستور هایی که یک پردازنده می تواند در یک بازه زمانی مشخص انجام دهد را نشان می دهد.
نشانههای خرابی سی پی یو کامپیوتر و لپ تاپ ؛ علائم سوختن CPU لپ تاپ و کامپیوتر
اگر تا به حال نقد و بررسی گوشی و یا لپتاپ را خوانده باشید به احتمال زیاد به عبارت پردازنده یا CPU کامپیوتر یا موبایل برخورد کردهاید. سی پی یو از اجزای جدایی ناپذیر دستگاههای الکترونیکی مثل کامپیوتر، موبایل و تبلت است و انواع مختلف آن در اندازههای گوناگون در این نوع دستگاهها مورد استفاده قرار میگیرند. بسته به سال تولید، مدل و همینطور فناوری مورد استفاده، یک سیپییو ممکن است دستوری را در ۶ سیکل پردازشی اجرا کندُ حال آنکه پردازنده دیگر همان دستور را در ۲ سیکل پردازشی به اجرا درمیآورد. دقیقا به همین خاطر، سرعت کلاک به تنهایی معیار خوبی برای مقایسه دو CPU مختلف نیست. سرعت کلاک در واقع تعداد چرخهها یا سیکلهای پردازشی سیپییو را در واحد زمان نشان میدهد که با تعداد دستورات قابل انجام متفاوت است. مثلاً اگر سرعت کلاک CPU معادل ۲ گیگاهرتز باشد، یعنی این پردازنده در هر ثانیه ۲ میلیارد سیکل پردازشی را انجام خواهد داد.
Intel Core i5 12500 Alder Lake BOX CPU
بهطور طبیعی، برآورده کردن این شرایط نیازمند مداربندی اضافه است، بنابراین پردازندههای خط مونتاژی، پیچیدهتر از انواع ساب اسکالر هستند (البته، خیلی پیچیدهتر نیستند). یک پردازنده از نوع خط لوله، میتواند بسیار نزدیک به حد اسکالر شود، در این شرایط تنها مانع موجود وقفهها (دستورالعملی که بیش از یک چرخهٔ ساعتی در یک مرحله طول میکشد) هستند. هر دو پردازنده و فن پردازنده دارای یک میزان توان مصرفی TDP مشخصی هستند که با واحد وات (W) نشان داده می شود. اگر TDP سی پی یو بالاتر از TDP فن باشد، آن فن یا خنک کننده نمی تواند به خوبی پردازنده را خنک کند. تا این قسمت با ویژگیها و مشخصات مهم پردازنده آشنا شدید و بهتر است بدانید اکثر آنها در قیمتCPU تاثیرگذار هستند. یکی از عاملهای مهم در تعیین قیمت پردازنده، تعداد هستههای آن است و هرچقدر تعداد آنها بیشتر باشد، قیمت سی پی یو نیز افزایش مییابد.
بررسی لپ تاپ XPG Xenia 14 ؛ فوقالعاده سبک و قابلحمل [تماشا کنید]
سی پی یو در واقع یک چیپ الکترونیکی کوچک اما قدرتمند است که در دستگاههای مختلف نقش پردازشگر و کنترلکننده اطلاعات را بر عهده دارد. شما می توانید با استفاده از یک نرم افزار رایگان به نام Speccy از مدل مادربرد خود نیز مطلع شوید. این نرم افزار به شما اجازه می دهد مدل دقیق و نام سازنده مادربرد کامپیوتر خود را یادداشت کنید. با توجه به فضای محدود داخل کیس، بهتر است به اندازه و ابعاد فن سی پی یو دقت کنید. به این صورت که اگر ارتفاع خنککننده بیشتر از فضای داخلی کیس باشد، درِ کیس باز مانده و نصب آن با مشکل روبهرو خواهد شد. بنابراین بهتر است قبل از انجام هر کاری ابعاد و ارتفاع جایگاه سی پی یو را تا بالای کیس خود، اندازهگیری کنید.
امروزه علاوه بر نام های مختلفی که برای پردازنده های کامپیوتری ارائه میشود، این قطعات از نظر ساختاری به دو نوع32 بیتی و 64 بیتی تقسیم میشوند که سرعت و توانایی های متفاوتی دارند. کامپیوترهای دارای پردازنده 32 بیتی قدیمی تر و کندتر هستند و ایمنی پایین تری دارند در حالی که سیستم های دارای پردازشگر 64 بیتی دارای سرعت و امنیت بالاتری بوده و جدیدتر هستند. یک پردازنده 64 بیتی می تواند 2 به توان 64 بایت رم (RAM) را مدیریت کند بدین معنی که تونایی پردازش این پردازشگر به تنهایی بیشتر از 4 میلیارد پردازنده 32 بیتی است که با یکدیگر ترکیب شده اند.
- در واقع این ترانزیستورها هستند که اجرای محاسبات و برنامه های کامپیوتری که در مموری ذخیره شده اند را امکان پذیر میسازند.
- در نتیجه، در کاربریهای جدید، بهطور رایج از میکروکنترلرهای ۴ یا ۸ بیتی استفاده میشود، با وجود اینکه پردازندههایی با اندازهٔ کلمه بسیار بزرگتر (همچون ۱۶، ۳۲، ۶۴ و حتی ۱۲۸ وجود دارند).
- آی سیهای SSI، نظیر آی سیهایی که در کامپیوتر هدایت کننده آپولو استفاده شدند، معمولاً حاوی حداکثر دهها ترانزیستور بودند.
- با این که سیپییو تنها یکی از انواع واحدهای مختلف پردازش در رایانه است، اما در واقع به عنوان یکی از مهمترینها شناخته میشود.
- مثلا به کارت گرافیک میگوید یک انفجار را نمایش دهد چرا که شما به یک بشکه مهمات شلیک کردید یا به SSD دستور میدهد پروژه آفیس شما را به رم انتقال دهد تا به سرعت به آن دسترسی پیدا کنید.
cpu چیست و چه کاربردی دارد انواع سی پی یو و اجزای آن تاریخچه cpu