
بروزرسانی: 23 خرداد 1404
طرح تولید داروهای گیاهی برای درمان سرطان ریه در مرحله کارآزمایی بالینی

17:29 - 10 ژانویه 1403
جلال الدین غنی، مدیرعامل گروه مرافیه با اشاره به تاسیس این شرکت فناور فعال در زمینه تولید دارو و تجهیزات پزشکی در سال 1392، افزود: تاکنون سه داروی کروناسف، دکلودیپین و سیلدیپین مستندسازی شده است. ارائه شده به سازمان غذا و دارو بر اساس پتنت های جهانی ما تایید کرده ایم که آئروسل ویروس کرونا به مرحله تولید صنعتی رسیده است.
وی با اشاره به اینکه این پایگاه دانش شامل سه بخش مواد نیمه جامد، مواد جامد و بخش اتاق تمیز است، به تشریح طرح استفاده از سیاه دانه در درمان سرطان ریه پرداخت و اظهار داشت: در سال های اخیر با توجه به توسعه همزمان گیاهان با استفاده از داروهای جدید مبتنی بر مواد طبیعی محبوبیت زیادی پیدا کرده است، مانند داروی تاکسول (استخراج شده از پوست درخت سرخدار که برای درمان سرطان سینه استفاده می شود) که تأثیر کمتری بر سلول های سالم دارد. راهی که به طور موثر سلول های سرطانی را از بین می برد.
این فعال در حوزه گیاهان دارویی ادامه داد: از طرفی این داروها نسبت به داروهای شیمیایی ارزانتر بوده و عوارض کمتری دارند، اما روش های انتقال ماده موثره این گیاهان به سلول های سرطانی همچنان یکی از چالش های اصلی محسوب می شود. ماده موثره به صورت خالص و در محل خاصی تهیه می شد و جز در موارد معدودی از آن استفاده نمی شد.
وی با بیان اینکه در دنیای امروز نسبت بیماران سرطانی به کل جامعه به سرعت در حال افزایش است، افزود: در عین حال به دلیل مصرف سیگار، قلیان و آلاینده های صنعتی، تعداد مبتلایان به سرطان ریه رو به افزایش است. افزایش
گانوی اضافه کرد: با توجه به اینکه اکثر کشورهای دنیا استفاده از گیاهان دارویی با اثربخشی خاص بر سیستم تنفسی را تایید کرده اند، یکی از اثرات شناخته شده تیموکینون (ماده اصلی موثر در گیاه سیاه دانه) روی سلول های سرطانی ریه و سرطان ریه است. سلول ها اثر آپوپتوز بر ساختار ریه حذف سلول های سرطانی در فرمولاسیون آئروسل تنفسی.
وی بیان کرد: یکی دیگر از مزایای استفاده از این گیاه این است که در غلظت های سیتوتوکسیک روی سلول های سرطانی ریه هیچ گونه اثر سمی روی سلول های سالم (طبق اکثر اسناد منتشر شده) ندارد. از آنجایی که پایداری و نگهداری تیموکینون به عنوان یک دارو به عنوان یک چالش بزرگ تلقی می شود، استفاده از روش اسپری لیپوزومی و تحویل هوشمند دارو بر اساس پتنت بین المللی و روشی جدید در دنیا به ستاد دانش بنیان آورده شد. توسعه اقتصادی و علم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی ارائه شد.
مدیرعامل این شرکت دانش در پاسخ به سوالی در خصوص پیشرفت این پروژه اظهار داشت: پس از انتخاب بهترین بذر، روغن سیاه دانه با پرس سرد و پیش تیمار سیاه دانه در نیتروژن مایع استخراج می شود و نتایج حاصله. آنها با روش استخراج با استفاده از امواج مایکروویو مقایسه شدند و تیموکینون با استفاده از تکنیک های کروماتوگرافی و HPLC خالص سازی شد.
وی ادامه داد: سپس اثرات سیتوتوکسیک تیموکینون بر روی سلول های سرطانی A549 و سلول های HGF طبیعی مورد بررسی قرار گرفت. فرمولاسیون پیشرفته و هوشمند و استفاده از دارو نیز به صورت کاملا انحصاری در اسپری های تنفسی در حال انجام است و در مرحله کارآزمایی بالینی در بیمارستان مسیح دانشوری قرار دارد.
گانوی با بیان اینکه این طرح در چارچوب حمایت های مادی و معنوی از سوی سازمان توسعه اقتصاد دانش بنیان گیاهان دارویی و طب سنتی انجام می شود، اظهار داشت: اعضای این تیم تخصصی شامل دو متخصص فیتوشیمی، متخصص بیوتکنولوژی پزشکی و متخصص انکولوژی. متخصص ریه پس از اخذ مجوز اثر بالینی اسپری لیپوزومال تیموکینون را بر روی بیماران مبتلا به سرطان ریه آزمایش خواهد کرد.
وی گفت: در صورت موفقیت آمیز بودن نتایج این طرح، بر اساس نظر کمیته تخصصی پژوهشکده سل و بیماری های ریوی و اخذ تاییدیه کمیته اخلاق پزشکی، پس از اخذ مجوزهای لازم از سازمان غذا و دارو این دارو به عنوان یک داروی مکمل در مجموعه دارویی بیماران مبتلا به سرطان ریه استفاده خواهد شد.
منبع: معاونت علمی
منبع: https://www.yjc.ir/fa/news/8891523/%D8%B7%D8%B1%D8%AD-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%DB%8C-%DA%AF%DB%8C%D8%A7%D9%87%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%B3%D8%B1%D8%B7%D8%A7%D9%86-%D8%B1%DB%8C%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D8%B1%D8%AD%D9%84%D9%87-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A2%D8%B2%D9%85%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%D9%84%DB%8C%D9%86%DB%8C