عربستان سعودی به سبب تمایل برای همکاری با چین ، حاضر نیست اتهام ها و انتقادهایی را که برخی کشورهای منتقد چین علیه این کشور مطرح می کنند ، تکرار کند.
این کشورها همچنین در مورد ساخت یک پایگاه دریایی در دریای سرخ که یکی از استراتژیک ترین دریاهای جهان است، گفتگو کرده اند.
در حال حاضر مقامات دو کشور در حال آماده سازی زمینه برای برگزاری اجلاس میان شی و محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی هستند.
این در حالیست که عربستان سعودی این حمله را محکوم کرد و کمکهای بشردوستانه به اوکراین فرستاد، اما همچنان اتحاد نفتی خود را با روسیه حفظ کرده است.
بنظر می رسد مقامات عربستان بر این باورند که سعودی ها بیشتر به دنبال برقراری روابط چند وجهی هستند و فردای خود را در توسعه روابط با شرق می بینند.
وال استریت ژورنال نوشت:
تصمیم عربستان سعودی به عنوان یکی از اعضای بانفوذ اوپک با واکنش شدید واشنگتن مواجه شد و جو بایدن گفت مناسبات با ریاض باید با دقت مورد بازبینی قرار بگیرد.
نگاهی به روابط چین و عربستان سعودی در سالهای اخیر نشان می دهد دو طرف در عرصه اقتصادی در حال افزایش همکاری هستند.
اوپک و کشورهای همپیمان روز پنج اکتبر تصمیم گرفتند تولید نفت را دو میلیون بشکه کاهش دهند که بلافاصله به افزایش بهای نفت در بازار جهانی منجر شد. افزایش بهای انرژی صادراتی روسیه از ماه مارس امسال و در نتیجه بالا رفتن بهای سوخت خودرو یکی از عوامل مهم تورم در آمریکا و سایر کشورهای جهان است.
وانگ یی وزیر امور خارجه چین در اواخر ماه گذشته گفت پکن اهمیت زیادی برای توسعه روابط چین و عربستان قایل است و عربستان سعودی را به عنوان اولویت در سیاست کلی دیپلماتیک خود به شمار می آورد.
بر اساس این گزارش، انتظار می رود شی که ماه گذشته نقش خود را به عنوان رهبر چین برای سومین دوره تقویت کرد در دیدار با رهبران حوزه خلیج فارس و کشورهای عربی بر ضرورت تعمیق روبط دو جانبه تاکید کند. .
به گزارش روز سه شنبه ایرنا، رسانه های آمریکایی درحالی در روزهای و ماه های اخیر از احتمال سفر مقام عالی چین به عربستان سخن گفته اند که تا کنون نه چین و نه عربستان هیچ یک خبر رسمی در این خصوص اعلام نکرده اند،
این اجلاس سبب افزایش نفوذ پکن در منطقه خاورمیانه خواهد شد که پیش از این جولانگاه آمریکا بود. از دیگر سو، آمریکا و کشور نفت خیر عربستان از پیوندهای فراوانی برخوردار هستند.
از دیگر سو، چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، علاقه زیادی به مقابله با غرب دارد و خود را مهمترین شریک مسکو به شمار می آورد. بر اساس این گزارش، کرملین تحریم های اقتصادی غرب را به شدت پشت سر می گذارد. در جریان جنگ اوکراین، پکن از متهم کردن روسیه خودداری کرد و آمریکا را به تشدید بحران در منطقه متهم کرد. اما پکن گفت از فروش سلاح به روسیه خودداری می کند.
از دیگر سو، مادامی که روسیه یکی از صادرکنندگان نفت به شمار می آیند، افزایش بهای نفت سبب می شود مسکو بتواند هزینه جنگ اوکراین را بپردازد.
پکن خواستار تحکیم اعتماد متقابل و تعمیق همکاری استراتژیک جامع با عربستان است.
بر اساس این گزارش، مقامات عربستان اظهارات آمریکا مبنی بر همسویی با مسکو را رد می کنند و می گویند نمی خواهند مانند دوران جنگ سرد در اردوگاه امریکا بایستند.
همچنین ولیعهد عربستان سعودی به دنبال تنوع بخشیدن به اقتصاد این کشور است تا از وابستگی به نفت دور شود.
از دیگر سو، پکن و تهران با یکدیگر روابط صمیمانه ای دارند و در صورت احیای برجام و توسعه روابط ایران با قدرتهای جهانی، می توان شاهد رونق روابط ایران و عربستان بود.